Netwerken

– leer netwerken als een pro

 

Netwerken is een zeer effectieve manier om een stap vooruit te zetten in je carrière. Daar zijn we het allemaal wel over eens. Maar terwijl we in theorie wel weten wat netwerken is, hebben we er in de praktijk vaak moeite mee. In deze blog helpen we je op weg. Aan de hand van een aantal direct toepasbare tips en tricks leer je netwerken als een pro.

Geven en nemen

Het is allereerst belangrijk om je te realiseren dat je zelf ook onderdeel van een netwerk bent. Netwerken is geen eenrichtingsverkeer, het is een kwestie van geven en nemen. Je hebt door de jaren heen kennis en vaardigheden opgedaan en mensen leren kennen waar anderen van kunnen profiteren. Bied daarom, wanneer mogelijk, altijd actief je hulp aan. Op deze manier gaat je netwerk leven en op lange termijn betaalt je hulp zich altijd terug.

 

Netwerken doe je overal

Daarnaast is het belangrijk om in te zien dat je overal kunt netwerken. Je hebt natuurlijk de typische plekken waar veel genetwerkt wordt, denk aan netwerkborrels, congressen of bijvoorbeeld workshops. Maar dat zijn zéker niet de enige plekken waar je waardevolle connecties opdoet. Ook in je privéleven ontmoet je tal van interessante personen – soms zonder dat je het zelf doorhebt. Dit kan overal zijn: op een feestje, tijdens het sporten of op een verjaardag. Wees je hiervan bewust en heb altijd goed in je hoofd wat je carrièrewensen en -doelen zijn. Soms komt er hulp uit de meest onverwachte hoek.

 

Opvolgen met een actie

Stel je bent op dat feestje en je ontmoet iemand die op professioneel vlak misschien wel van meerwaarde voor je kan zijn. Volg jullie ontmoeting dan gelijk op met een actie. Dit kan bijvoorbeeld met het oude, vertrouwde visitekaartje, maar je kunt ook je telefoon pakken en vragen of je een connectieverzoek mag sturen via LinkedIn. Door gelijk actie te ondernemen, is de eerste verbinding tussen jullie gelegd en kun je altijd op een later moment nog eens contact zoeken.

 

Netwerken met een plan

Veel mensen denken dat netwerken iets is dat ‘ontstaat’. Deels is het een natuurlijk proces, maar je kunt ook zeker de regie in eigen hand nemen. Dit doe je door te netwerken met een plan. Bepaal eerst wat je doel is, bijvoorbeeld het vinden van een leuke nieuwe baan en pas daar je acties op aan. Plan daarna iedere week een netwerkuurtje (of twee) in. Zoek bijvoorbeeld op LinkedIn naar waardevolle connecties, stuur mensen om je heen berichten, neem actief deel aan online discussies of meld je aan voor een netwerkborrel. Door actief en planmatig bezig te zijn met netwerken, vergoot je in no time je netwerk!

NewSkool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werk je fulltime en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op of meld je aan voor de online Meet & Greet!

6 januari 2021