newskool logo
Menu
Nov 2021

Keuzestress

Zo deal je ermee

We leven in een wereld vol mogelijkheden en dat is enerzijds een ongekende luxe, maar levert ons soms anderzijds een hoop stress op. Want maak je wel de goede keuzes en krijg je er later geen spijt van? We vinden het bijna allemaal lastig om keuzes te maken, maar waar het voor de één een kort momentje van spanning is, leidt het bij de ander tot slapeloze nachten. Zeker als je tot de laatste groep behoort, raden we je aan om door te lezen, want met de juiste handvatten wordt het maken van keuzes een stuk leuker, gemakkelijker én minder stressvol.

Keuzestress


Het probleem van te veel keuze

Het klinkt misschien als een luxeprobleem: het hebben van te veel keuze. Maar toch levert het mensen veel stress op, soms zelf zo erg dat het leidt tot bijvoorbeeld slapeloosheid, chronische stress of extreme vormen van faalangst. Hoe dit kan? Psycholoog Barry Schwartz, die een boek schreef over keuzestress, geeft aan dat het probleem niet zozeer zit in het hebben van veel keuzes, maar veel meer in de angst van mensen om de verkeerde keuze te maken: de angst om te verliezen.

Beperk je keuzes

Minder keuzes is minder stress: is het dan zo eenvoudig? Deels wel. Stel je gaat naar de supermarkt en je weet al dat je pasta gaat eten, dan hoef je alleen nog te bedenken wat voor pasta het precies wordt, maar alle andere maaltijden vallen al af. Zo werkt het eigenlijk ook in het leven: door bepaalde keuzemogelijkheden voor jezelf door te strepen, maak je het uiteindelijke kiezen een stuk gemakkelijker. Dit kost soms de nodige wilskracht, maar het geeft je veel meer rust en overzicht.

Stel je verwachtingen bij

Vind jij de feestjes of gezellige avondjes die spontaan ontstaan ook altijd de leukste? Je bent niet de enige! Wanneer we geen of lage verwachtingen hebben, kunnen we ons namelijk veel sneller laten verrassen en oprecht genieten van wat het leven ons brengt. Dit geldt ook voor het maken van keuzes: als we verwachten dat een bepaalde keuze alle problemen in ons leven oplost, leggen we te veel druk op die keuze en wordt de angst om een verkeerde keuze te maken enorm groot.

Deel grote keuzes op in kleinere keuzes

Het maken van grote keuzes is lastig en veel mensen stellen ze daarom bewust of onderbewust uit. Vind je het ook spannend om een grote keuze te maken? Probeer de keuze dan op te delen in kleinere keuzes. Overweeg je bijvoorbeeld om van baan of studie te veranderen, loop dan bijvoorbeeld eerst een dagje mee en kijk hoe dat voelt, voordat je een definitieve keuze maakt.

Verkeerde keuzes maken hoort erbij

We maken allemaal weleens een keuze die slecht uitpakt, dat is een feit. Het is alleen wel de vraag hoe je hiermee omgaat: kun je het achteraf relativeren en er misschien zelfs om lachen of blijf je hangen in de teleurstelling van je verkeerde keuze? Natuurlijk hoef je niet alles weg te lachen en mag je soms best teleurgesteld zijn, maar het is wel goed om je te beseffen dat veel van de keuzes die we maken niet definitief zijn. Zie het liever als een pad dat je bewandelt en waar je soms net even een verkeerde afslag neemt, maar altijd via een andere weg je doel kan bereiken: keuzes bepalen dan slechts de richting.

Ben jij als organisatie op zoek naar talentvolle én gemotiveerde medewerkers? Newskool detacheert getalenteerde starters op de arbeidsmarkt die fulltime werken en deeltijd studeren, combineren. Benieuwd welke Newskoolers op dit moment beschikbaar zijn voor jouw organisatie of wil je meer weten over onze werkwijze? Bekijk het hier.