newskool logo
Menu
Feb 2024

Starters aannemen verstandig

Waarom het verstandig is om wél starters aan te nemen

Nog altijd zijn veel organisaties terughoudend met het aannemen van starters. Ze spelen liever op zeker en zijn bang dat starters de benodigde capaciteiten missen om hun nieuwe baan goed uit te voeren. En natuurlijk is hier iets voor te zeggen, want het aannemen van een starter op de arbeidsmarkt vergt een investering. Maar toch zijn er meer dan genoeg goede redenen om juist wél starters aan te nemen en deze redenen wegen misschien wel zwaarder dan het gebrek aan ervaring. Hieronder zetten we er een aantal voor je op een rijtje.

Starters aannemen

Voordelen van starters aannemen

1. Een frisse blik en een aanstekelijk enthousiasme

Starters op de arbeidsmarkt staan te popelen om te beginnen aan hun eerste echte baan en dat gaat gepaard met het nodige enthousiasme. Daarnaast kijken ze met een hele open blik naar jouw organisatie. In plaats van collega’s die langer binnen de organisatie actief zijn, en zich laten leiden door bestaande bedrijfsprocessen en -structuren, kunnen starters veel beter out-of-the-box denken. Hierdoor kunnen ze met verfrissende en creatieve ideeën komen en je organisatie zo een positieve impuls geven.

2. Starters zijn leergierig

Dat starters leergierig zijn zien wij bij Newskool op dagelijkse basis in de praktijk. De Newskoolers volgen namelijk naast een fulltime baan in deeltijd een (hbo/wo) studie. Deze wisselwerking is succesvol omdat ze vanuit hun studie gewend zijn om snel informatie tot zich te nemen en te verwerken, maar ook om problemen aan te pakken en op te lossen. Daarnaast kunnen ze de kennis die ze opdoen tijdens hun studie, gelijk in de praktijk toepassen. Op deze manier zitten ze vaak binnen no time op het beoogde kennisniveau van de functie. Een bijkomend voordeel van starters aannemen, is dat starters van nu opgegroeid zijn met technologie. Hierdoor weten ze bijvoorbeeld software-systemen snel tot zich te nemen, terwijl ‘oudere’ werknemers dit vaak lastiger vinden.     

3. Balans in je organisatie

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat oudere en jongere medewerkers (waaronder ook de groep starters behoort) veel van elkaar kunnen leren binnen een organisatie. In een onderzoek van Scheibe, hoogleraar Lifespan Development and Organizational Behavior, wordt het belang van leeftijdsdiversiteit in teams benadrukt. Zo kunnen oudere medewerkers goed samenwerken, zijn ze stressbestendig en kunnen ze met tegenslagen omgaan. Jongere werknemers daarentegen zijn vaak aanstekelijk enthousiast en op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Juist door deze twee groepen samen te laten werken en geen ‘eilanden’ te laten ontstaan, zorg je voor een goede balans in je organisatie en kunnen jongeren veel van ouderen leren en vice versa.  

Tips voor het aannemen van starters

1. Maak je bedrijf ‘starters ready’

Bij het ‘starters ready’ maken van je organisatie vragen we je verder te kijken dan het aanschaffen van een pingpongtafel. Wat hebben starters nodig voor een fijne werkervaring en werkomgeving? Heb je eigenlijk geen idee wat de wensen van de laatste generatie op dit gebied zijn? Dan is het wellicht verstandig om eens een blik op deze blog te werpen: Generatie Z op de werkvloer.

2. Begeleiding

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om starters te begeleiden. Goede begeleiding van starters – zeker aan het begin van een traject – is geen taak die je er ‘eventjes bij doet’. Door na het aannemen van starters te investeren in goede begeleiding, kan een starter uiteindelijk sneller zelfstandig aan de slag.

3. Perspectief bieden

Een starter blijft niet altijd een starter binnen jouw organisatie. Communiceer duidelijk wat de doorgroeimogelijkheden en kansen zijn. Door perspectief te bieden geef je een starter een duidelijke stip aan de horizon waar naartoe gewerkt kan worden.

Op zoek naar starters op de arbeidsmarkt? Newskool helpt!

Ben jij als organisatie enthousiast geworden om starters aan te nemen? Wij helpen je graag! Wij van Newskool detacheren getalenteerde starters op de arbeidsmarkt die fulltime werken en deeltijd studeren, combineren. Newskoolers worden zorgvuldig en kritisch geselecteerd op een unieke combinatie van eigenschappen. We zoeken een combinatie van een hoog denkniveau (wo/hbo) met uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden en een proactieve, open houding. Benieuwd welke Newskoolers op dit moment beschikbaar zijn of wil je meer weten over onze werkwijze? Bekijk het op werken met Newskool.