newskool logo
Menu
Aug 2022

Gezonde werkplek

- hoe creëer je dat?

Niets is belangrijker dan onze gezondheid, daar zijn we het met z’n allen wel over eens. Dit werd tijdens de corona pandemie nog maar eens extra bevestigd. Ondanks dat we een goede gezondheid helaas niet altijd zelf in de hand hebben, kunnen we er wel alles aan doen om zo gezond mogelijk te leven en gezonde keuzes te maken. Dit kunnen we thuis doen, in onze vrije tijd, maar ook zeker op ons werk. Het creëren van een gezonde(re) werkplek is dan ook niet voor niets een hot topic onder werkgevers – en terecht wat ons betreft. Want een gezonde werkplek zorgt er niet alleen voor dat je werknemers minder snel ziek worden, het maakt ze ook productiever, weerbaarder en gelukkiger.

Hoe creëer je een gezonde werkplek?

Hieronder zetten we 5 tips op een rijtje voor het creëren van een gezonde werkplek.

1. Minder zitten

Uit onderzoek blijkt dat we veel te veel zitten: meer dan de helft van de bevolking zit zelfs meer dan 9 uur per dag, waarvan een groot deel tijdens het werk. Dit komt onze gezondheid niet ten goede. “De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft al in 2012 vastgesteld dat in dat jaar 5,3 miljoen mensen overleden aan ziekten veroorzaakt door te veel zitten”, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Daarom is er voor bedrijven een belangrijke rol weggelegd om werkplekken in te richten waar zittend werken niet meer de standaard is. Alternatieven voor een traditionele werkplek zijn bijvoorbeeld zit-stabureaus of een bureaufiets.

2. Gezond gedrag promoten op de werkvloer

Naast het ondernemen van acties, zoals het inrichten van een ergonomische werkplek, kunnen werkgevers ook een verschil maken door gezond gedrag actief te promoten. Denk hierbij aan aanmoedigende stickers op traptreden om aan te geven hoeveel calorieën je al hebt verbrand of het plaatsen van printers, koffieautomaten en prullenbakken op enige afstand van een werkplek om beweging te stimuleren. Daarnaast kun je ook denken aan creatieve oplossingen zoals het combineren van een teammeeting met een wandeling door het park of het vervangen van snoepmachines voor fruitmanden.

3. Voldoende licht en lucht

Een fijne en gezonde werkplek is licht en heeft een goede luchtkwaliteit. Op het gebied van licht is het vooral belangrijk dat er voldoende daglicht binnenkomt: dit zorgt ervoor dat je medewerkers fit en energiek blijven. Daarnaast is een goede luchtkwaliteit van groot belang voor een gezonde werkomgeving. Een goed ventilatiesysteem of regelmatig de deuren en ramen openzetten, voorkomt vervelende gezondheidsklachten zoals klachten aan de luchtwegen, huidirritaties, vermoeidheid en hoofdpijn.

4. Mentale gezondheid is ook gezondheid

Bij gezondheid denken we vaak als eerste aan fysieke gezondheid, maar ook mentale gezondheid speelt een belangrijke rol op de werkvloer. Zeker nu het aantal burn-outs en andere psychische klachten onder werknemers hoger dan ooit is. Een gezonde werkplek speelt hier slim op in door bijvoorbeeld ruimtes in te richten voor ontspanning of afgesloten werkplekken waar iemand zich even in alle rust terug kan trekken. Binnen sommige bedrijven heb je zelfs rustplekken waar je even een middagdutje kunt doen of tot rust komt in een massagestoel.

5. Verder kijken dan de werkvloer

Als werkgever heb je toch alleen invloed op de gezondheid van je medewerkers op de werkvloer? Dat is niet helemaal waar. Je kunt als werkgever namelijk ook gezond gedrag stimuleren buiten de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van een fietsplan of het organiseren van sportieve activiteiten buiten werktijd. Wij van NewSkool gaan bijvoorbeeld als team, in samenwerking met TalentEmpowerment, regelmatig sportieve uitdagingen aan: van sportdagen waarin we het in teams tegen elkaar opnemen tot skivakanties en hardloopwedstrijden. Zo blijven we niet alleen op de werkvloer, maar ook daarbuiten, fit en vitaal.

Newskool detacheert medewerkers bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werken onze medewerkers fulltime en ronden zij in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op of lees hier meer informatie.