5 tips om je medewerkers gemotiveerd te houden – juist nu

 

We hoeven jou als organisatie niet uit te leggen dat gemotiveerde werknemers een belangrijke factor zijn voor het succes van jouw bedrijf. Maar juist nu, in tijden van crisis, is de uitdaging om medewerkers gemotiveerd te houden extra groot. Door thuiswerken wordt de afstand tot de werkvloer (letterlijk) groter en veel mensen hebben zorgen gekend over hun eigen gezondheid of die van anderen. Hoe zorg je er als organisatie in deze lastige tijd dan toch voor dat medewerkers gemotiveerd blijven en iedere dag met plezier en energie aan het werk gaan. Hieronder zetten we 5 tips voor je op een rijtje om je medewerkers – juist nu – gemotiveerd te houden.

 

1. Doelen stellen

Motivatie is een thema waar de wetenschap zich al veelvuldig over gebogen heeft. Een relatie die veel onderzocht is, is het verband tussen motivatie en het stellen van doelen. Volgens de zogeheten ‘goal-setting’ theorie leidt het stellen van doelen tot een hogere motivatie onder werknemers. Dit kunnen persoonlijke doelen zijn, maar ook doelen die voor een team gelden. Zorg wel altijd voor een goede balans: de doelen moeten enerzijds behapbaar en haalbaar zijn, maar anderzijds genoeg uitdaging bieden.

 

2. Stimuleer persoonlijke ontwikkeling

Op misschien een enkele uitzondering na, wil iedere werknemer zichzelf binnen een organisatie persoonlijk ontwikkelen en blijven leren. Geef werknemers daarom de kans, bijvoorbeeld door opleidingen en cursussen aan te bieden, om zich te blijven ontwikkelen. Dit betekent trouwens niet alleen het aanleren van nieuwe werk gerelateerde skills, het gaat ook over ontwikkeling op persoonlijk gebied. Een goede manier om hiermee aan de slag te gaan, is om samen met je werknemer een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) op te stellen met daarin zowel persoonlijke als werk gerelateerde ontwikkelpunten. De tijd die je hierin investeert, betaalt zich altijd terug.

 

3. Een fitte medewerker is een gemotiveerde medewerker

Uit een onderzoek van het Radboudumc blijkt dat we sinds het uitbreken van de coronacrisis minder bewegen dan daarvoor. Dit komt deels door het thuiswerken, maar ook doordat we minder activiteiten buiten de deur hebben. Indirect heeft dit ook invloed op de motivatie van werknemers. Fysiek en mentaal fitte medewerkers ervaren namelijk minder stress, zitten beter in hun vel en zijn zelfverzekerder en dit alles draagt weer op een positieve manier bij aan de motivatie op de werkvloer. Probeer dus als werkgever zoveel mogelijk bewegen en een gezonde leefstijl te stimuleren, bijvoorbeeld met leuke en laagdrempelige vitaliteitsprogramma’s. Lees hier hoe wij van NewSkool onszelf fit houden.

 

4. Geef positieve feedback

Het klinkt misschien als een open deur, maar om gemotiveerd te blijven hebben we allemaal soms simpelweg een schouderklopje nodig, zeker in lastigere tijden als deze waar we minder persoonlijk contact hebben. Geef je collega’s dus eens een complimentje of positieve feedback op hun werk. Leuk feitje: organisatiepsycholoog Marcial Losada kwam in een onderzoek tot de ontdekking dat in goed presterende teams de verhouding tussen positieve en negatieve feedback zes tegen één is. Dus voor elk moment van negatieve feedback staan er zes positieve tegenover. Begin maar met tellen!

 

5. Toon belangstelling

Wanneer je als werkgever oprechte belangstelling toont in je medewerkers betaalt dat zich terug in een hogere betrokkenheid en meer motivatie. Door belangstelling te tonen in het leven dat iemand naast zijn of haar werk heeft, bouw je een band op die verder gaat dan alleen werk gerelateerde zaken. Ook kun je wanneer je de persoonlijke situatie van je werknemers kent hier beter rekening mee houden. Denk aan een moeder die voor het werk twee jonge kinderen naar school moet brengen en daardoor altijd een kwartiertje later begint. Je zult merken dat dit gewaardeerd wordt.

Ben jij als organisatie op zoek naar talentvolle én gemotiveerde medewerkers? Wij van NewSkool detacheren getalenteerde starters op de arbeidsmarkt die fulltime werken en deeltijd studeren, combineren. Benieuwd welke NewSkoolers op dit moment beschikbaar zijn voor jouw organisatie of wil je meer weten over onze werkwijze? Bekijk Werken met NewSkool.

17 november 2021