Thuiswerken of -studeren?
Zo kom je de coronacrisis door!

– van korte workouts tot ‘doe raar met je haar dag’

 

Dit hebben we allemaal nog nooit eerder meegemaakt, een virus dat ons in de greep houdt en ons dagelijks leven compleet op de kop heeft gegooid. Om er samen voor te zorgen dat we deze tijd gezond doorkomen, gaat er veel niet door: geen gezellige (fysieke) borrels meer, niet meer sporten met je sportclubje, een streep door dat festival waar je zo naar uitkeek en niet meer even gezellig socializen met je klasgenoten tijdens de les. Maar ondanks alle beperkingen die we hebben, doen we samen ons uiterste best om zoveel mogelijk wél door te laten gaan. We gaan in gesprek met drie NewSkoolers, die werken en studeren combineren. Omdat zij altijd ‘op afstand’ studeren, weten ze precies hoe je jezelf thuis blijft uitdagen en de lol erin houdt. Ze vertellen ons hoe ze deze tijd doorkomen en ze geven ons een aantal verrassende tips mee.

Yannick – Hartstichting

Yannick is werkzaam op de nieuwsredactie van de Hartstichting. Hij schrijft artikelen voor op de website en ondersteunt persvoorlichters in hun werkzaamheden. Daarnaast draait hij af en toen een webcare dienst mee. Het is voor de Hartstichting en daarmee ook voor Yannick een bijzondere tijd. Hartpatiënten lopen een hoger risico op complicaties als ze besmet raken met het coronavirus en zitten daarom met veel vragen. Om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden bedacht de Hartstichting iets slims: “Afgelopen dinsdag hebben we een live-uitzending op Facebook gehad waar mensen met vragen over corona en hart- en vaatziekten terecht konden. Dit was een groot succes. De presentatie was in handen van Dieuwertje Blok. Het was mooi om te zien hoeveel reacties er kwamen en hoeveel mensen besloten hiernaar te kijken.”

Tip van Yannick: “Probeer zoveel mogelijk door te laten gaan. Vergaderen gaat bijvoorbeeld prima via Skype en als je kort met een collega wilt sparren, kun je altijd even bellen. Probeer ook het sociale contact op de werkvloer door te laten gaan. Spreek met je collega’s een tijd af om samen koffiepauze te houden en start een gezellige videochat.”

Sven – ‘in between jobs’

Sven is op het moment niet gedetacheerd bij een klant en focust zich volledig op zijn studie. “Op dit moment zit ik ‘in between jobs’ wat inhoudt dat ik mijzelf verder ontwikkel totdat ik weer kan worden ingezet bij een klant. Voor mij de perfecte tijd om me op mijn studie en certificering te storten. Ik verveel mij geen moment.” Thuiswerken gaat Sven prima af: “Mijn vriendin en ik hebben een thuiskantoor met één werkplek die we dagelijks afwisselen. Het is eigenlijk best gezellig.” Voor Sven is het in deze gekke tijd extra uitdagend om voor een nieuwe klant aan de slag te gaan. “Het lijkt mij spannend, maar ook interessant om vanachter mijn computer kennis te maken met een nieuwe werkgever en daarvoor aan de slag te gaan.”

Tip van Sven: “Blijf in beweging! Als je te lang naar je scherm zit te staren – zeker als je alleen op kantoor zit – verlies je snel je concentratie. Het werkt voor mij beter om in korte, efficiënte sessies te werken en tussendoor even wat oefeningen te doen of een klein stukje te lopen. Probeer maar eens, het werk echt.”

Anja – Fudura

Anja is Medewerker Contract Management bij Fudura en voltooit daarnaast in deeltijd een studie. In haar baan controleert en verbetert ze alles wat haar collega’s klaarzetten voor facturatie. Daarnaast is ze tweedelijns medewerker, voor vragen over facturatie. Voor Anja is thuiswerken niet zo’n groot probleem, maar ze beseft zich goed dat dit niet voor iedereen geldt. “Als ik om me heen kijk besef ik me vooral hoe makkelijk ik het heb. Collega’s moeten bijvoorbeeld oplossingen vinden voor de kinderen en werken aan de keukentafel. Ik heb zelf de luxe van een werkkamer, maar ik heb heel veel respect voor mijn collega’s die thuiswerken combineren met een druk gezinsleven – dat is volgens mij echt niet altijd gemakkelijk.”

Tip van Anja: “Hou het gezellig! Iedere ochtend beginnen we met een call om te kijken wat de status is, maar ook om gewoon even leuk met elkaar bij te praten. Verder hebben we bijvoorbeeld een gedeelde Spotify-lijst waar we onze favoriete hitjes in zetten. En we hebben een ‘doe raar met je haar dag’, waar één van onze collega’s iets geks met z’n haar moet doen. Dat is echt hilarisch! Zo proberen we ondanks deze lastige tijden toch te blijven lachen en de moed erin te houden.

21 april 2020