nieuwe kansen

Nieuw jaar, nieuwe kansen

4 goede voornemens voor een succesvol en gelukkig 2022

 

We hoeven niemand uit te leggen dat afgelopen jaar geen topjaar was. Veel van ons hebben zorgen gekend over hun eigen gezondheid of die van anderen. Ook hebben we een flinke dosis teleurstelling moeten incasseren voor alle feestjes, festivals en vakanties die niet door konden gaan. Laten we daarom afgelopen jaar maar snel achter ons laten en met goede hoop en nieuwe energie het nieuwe jaar ingaan. En daar horen natuurlijk goede voornemens bij! In deze blog geven we je 4 goede voornemens mee die jou in 2022 nog gelukkiger en succesvoller kunnen maken.

 

1. Doelen stellen

Ga eens bij jezelf na, zonder te denken in belemmeringen, wat je wensen en doelen voor aankomend jaar zijn. Schrijf ze vervolgens op een papier en hang ze op je koelkast of desnoods boven je bed. Door ze op te schrijven is de kans namelijk groter dat ze uitkomen – dat heeft zelfs de wetenschap bewezen. Kies altijd voor doelen die enerzijds haalbaar zijn, maar jou anderzijds genoeg uitdagen. Ook is het verstandig om doelen tijdsgebonden te maken, maar zorg er wel voor dat je planning realistisch blijft.

 

2. Vind je balans

Veel mensen vinden het lastig om in hun dagelijkse leven een goede balans te vinden, bijvoorbeeld tussen werk/studie en privé. En het onstuimige afgelopen jaar heeft de zaken er niet beter op gemaakt. Een goed voornemen is daarom om in het nieuwe jaar de balans terug te vinden in je leven. Maar hoe doe je dat?

 

Allereerst is het belangrijk om tevreden te leren zijn met je huidige situatie. Het hebben van wensen en doelen voor de toekomst, zoals hierboven beschreven, hoeft namelijk niet te betekenen dat je huidige situatie slecht is. Geniet júíst van waar je nu staat en wat je al bereikt hebt en wees nieuwsgierig wat de toekomst jou nog gaat brengen. Plan daarnaast voldoende vrije tijd en ruimte voor jezelf in en voel je hier nooit schuldig over. Veel mensen denken dat ze altijd maar door moeten werken om zo snel mogelijk hun doelen te bereiken. Maar ze vergeten simpelweg dat de batterij soms opgeladen moet worden. Het paradoxale hieraan is dat mensen die wel voldoende rust nemen uiteindelijk vaak eerder hun doelen behalen en ook nog eens veel meer van andere dingen konden genieten.

 

3. Leer plannen

Oneindig lange to-do-lijstjes, vergeten afspraken en stressen over je planning zijn volgend jaar verleden tijd. Het goede voornemen is namelijk om te leren plannen als een pro. De eerste tip die we jou mee willen geven is om álles te plannen, dus naast je werk of studie ook je vrije tijd. Het plannen van vrije tijd klinkt niet erg spannend, maar het geeft je uiteindelijk veel meer rust en overzicht. Zorg er daarnaast voor dat je je doelen op een slimme manier opdeelt in concreet uitvoerbare subdoelen. Als laatste is het aan te raden om zo veel mogelijk te werken vanuit één voor jou goed werkend planningssysteem: zo hou je het overzicht en verklein je de kans dat je afspraken vergeet.

Voor meer plantips bekijk ook eens onze eerdere blogs over leren plannen en het slim gebruiken van to-do-lijstjes.

Van chaos tot orde – 6 tips om te leren plannen

To-do-lijstjes maken – waar gaat het fout?

4. Kies wat bij jou past

Het laatste goede voornemen dat we je mee willen geven is: maak keuzes die bij jou passen. Hoe logisch dit ook mag klinken, er zijn nog veel mensen die bij het maken van keuzes te veel rekening houden met wat anderen van ze denken of verwachten. Er is natuurlijk niets mis met rekening houden met anderen, maar als het op keuzes voor jouw leven aankomt, volg dan altijd je hart.

Dan rest ons alleen nog om jou een heel gelukkig, gezond en succesvol nieuw jaar te wensen!

Is toevallig een van jouw doelen om een studie af te ronden, maar zou je ook graag relevante werkervaring opdoen? Dan helpen wij je graag! Bekijk hier eens ons traineeship, waarin je fulltime werkt bij uitdagende opdrachtgevers en in deeltijd een hbo- of wo-studie afrondt. Meer weten? Neem contact met ons op of meld je aan voor de online Meet & Greet.

5 januari 2022