newscouts

Wat een NewScout is? Op papier iemand die potentiële, nieuwe medewerkers werft voor NewSkool – in de praktijk veel meer dan dat. Niemand binnen NewSkool staat dichterbij de doelgroep dan de scouts: ze zitten er namelijk middenin. Maar ondanks dat, schreeuwen ze het evangelie van NewSkool niet van de daken. Ze gaan veel liever een oprecht gesprek aan met studenten voor wie NewSkool uitkomst kan bieden.

 

In gesprek met Cas en Casper, twee NewScouts uit Utrecht, vertellen ze ons wat werken als NewScout bijzonder maakt, wat er zo leuk aan is en waarom het dé ideale bijbaan voor studenten is. Ook komen we er al snel achter dat niet alleen hun namen veel op elkaar lijken.

Zullen we heel onorigineel beginnen met een voorstelrondje?

Wie zijn jullie en wat doen jullie?

Casper: “Goed plan. Ik ben Casper, 22 jaar oud, woon in Utrecht en studeer Bestuurs- en organisatiewetenschap. Ik zit nu in het laatste jaar van mijn bachelor en hoop daarna een master te gaan volgen in Amsterdam.”

Cas: “Ik ben Cas, 21 jaar oud, en ik studeer net als Casper, Bestuurs- en organisatiewetenschap in Utrecht. Ook ik zit in het laatste jaar van mijn bachelor.”

Hoe zijn jullie bij NewSkool terecht gekomen?

Cas: “Anderhalf jaar geleden, via studievriend Daniël, ben ik in aanraking gekomen met NewSkool. Hij ging een half jaar in Hong Kong studeren en NewSkool zocht – mede om die reden – nieuwe NewScouts in Utrecht.”

Casper: “Sorry het begint eentonig te worden, maar precies op dezelfde manier als Cas. Daniël is een gedeelde vriend van ons.”

Hebben jullie dan misschien wel verschillende hobby’s?

Casper: “Haha, ik ben bang van niet! Ik ben, net als Cas – dat verklap ik alvast – een fanatiek voetballer. Daarnaast vind ik het leuk om een potje te tennissen.”

Cas: “Voetbal is inderdaad ook mijn nummer één hobby: ik sta minstens drie keer in de week op het voetbalveld. Tennis doe ik niet, maar ik squash wel regelmatig. Daarnaast vind ik het leuk om plaatjes te draaien als DJ. Ik heb sinds een jaar mijn eigen DJ-set en draai met veel plezier af en toe op feestjes.”

En jullie voetballen zeker ook bij dezelfde voetbalclub?

Cas: “Nee, dat niet! Ik speel bij VSC in Utrecht. Dit is een relatief kleine club en ik kon me daar aansluiten bij de selectie. En ondanks dat we zeker niet op het hoogste niveau spelen, gaat het er wel serieus aan toe. Dat bevalt mij wel, ik speel wel echt om te winnen! Ik kan ook niet heel goed tegen mijn verlies, dat heeft er misschien ook wel mee te maken, haha.”

Casper: “Ik speel bij Kampong in het 10e in de 4e klasse. Ik heb vroeger wel op hoger niveau gespeeld, maar het gaat mij nu vooral om lekker voetballen en plezier hebben. Alhoewel ik ook wel iedere wedstrijd echt voor de winst ga!”

Laten we er nog ééntje proberen: Ajax, PSV of Feyenoord?

Casper: “Ik durf het hier in Utrecht bijna niet te zeggen, maar Ajax. Ik volg ze op de voet en ben regelmatig in het stadion te vinden.”

Cas: “Ja, we zijn het voor de verandering weer eens. Ik heb een seizoenkaart voor Ajax en ben al heel mijn leven fan. Ik heb vorig jaar echt fantastische wedstrijden mogen zien, en een paar mindere.”

Halve finale Champions League tegen Tottenham valt zeker onder de mindere wedstrijden?

Cas: “Ach man! Ik zat in het stadion die wedstrijd en zag alles in de laatste minuut fout gaan. Ik heb na de wedstrijd nog wel drie kwartier voor mij uit zitten staren – zonder een woord tegen iemand te zeggen.”

Casper: “Ik wil het er niet meer over hebben.”

Okay, genoeg over voetbal. Hoe zouden jullie je persoonlijkheid in twee zinnen omschrijven?

Casper: “Altijd lastig om iets over jezelf te zeggen, maar ik denk dat ik – ondanks dat ik wel heel direct kan zijn – een sociaal persoon ben. Verder ben ik vrij competitief en echt een doorzetter.”

Cas: “Ik zou mezelf omschrijven als een open en sociaal persoon die houdt van goede gesprekken en zich graag dieper in de materie verdiept. Verder ben ik wel creatief en hou ik ervan om dingen te ondernemen, vooral spontane plannen vind ik heel leuk. Waren dat twee zinnen?”

Hoe ziet een werkdag als NewScout eruit?

Cas: “Vaste werkdagen hebben we niet echt, iedere werkdag is anders. Wel zijn er iedere week een aantal dingen die terugkomen. Zo hebben we iedere week een meeting om bijvoorbeeld de planning door te nemen – soms met collega’s op kantoor, maar soms ook met NewScouts onderling. Verder staan we regelmatig met een stand op evenementen of bijvoorbeeld op open dagen van scholen. Dat laatste is sinds het uitbreken van het coronavirus logischerwijs minder geworden. Daarnaast praten we veel met mensen op bijvoorbeeld borrels of op de studentenvereniging. Of we drinken koffie met iemand die geïnteresseerd is in NewSkool en leggen het concept uit. In zekere zin ben je altijd een NewScout. Niet dat we altijd aan het werk zijn hoor, maar als de kans zich voordoet om iemand uit te leggen wat NewSkool doet, dan doe je dat.”

Casper: “Klopt precies, ik heb hier niets aan toe te voegen!”

Wat maakt jullie goede NewScouts?

Casper: “Ik vind het geen enkel probleem om op iemand af te stappen voor een informeel praatje, dat helpt mij zeker in mijn werk als NewScout. Je krijgt in dit werk veel vrijheid, maar je moet wel je verantwoordelijkheid kunnen nemen, dat gaat mij goed af. Verder sta ik écht achter het concept NewSkool. Voor sommige mensen is NewSkool een redding en kan het hun leven op zo’n positieve manier veranderen. Ik ben altijd oprecht enthousiast als ik over NewSkool praat – mensen merken dat.”

Cas: “Mooi gezegd! Je hebt inderdaad nooit het gevoel dat je een ‘verkooppraatje’ aan het houden bent. Ik denk dat mijn kracht als NewScout vooral ligt in de één op één gesprekken die ik met potentiële NewSkoolers voer. Ik hoef nooit te spelen dat ik geïnteresseerd ben in iemands verhaal, ik ben oprecht benieuwd wat mensen bezig houdt en beweegt.”

Wat wist je nog niet van NewSkool wat je nu wel weet?

Cas: “De bedrijfscultuur heeft mij positief verrast. Als je naar de grootte van NewSkool als bedrijf kijkt, verwacht je toch een vorm van hiërarchie. Bedrijfsmatig bestaat deze vast wel deels, maar op persoonlijk vlak is iedereen binnen NewSkool gelijk.”

Casper: “Het is voor mij ook de cultuur die mij verrast heeft. Ik dacht bijvoorbeeld bij een detacheerder niet gelijk aan feestjes en gezelligheid. Daar heb ik mij goed in vergist: maandelijkse borrels, zomerfeesten en ieder jaar samen op wintersport. Nee, aan gezelligheid geen gebrek!”

Zou je andere studenten aanbevelen NewScout te worden en waarom?

Casper: “Absoluut! Het is heel goed te combineren met bijvoorbeeld een studie of bestuursjaar. Daarnaast is de groep NewScouts erg gezellig (al zeg ik het zelf) en NewSkool is een fijn bedrijf om voor te werken.”

Cas: “Als je sociaal bent en je kunt de verantwoordelijkheid aan om je eigen werktijden in te delen, is het volgens mij dé perfecte (bij)baan voor studenten. Daarnaast geeft werken als NewScout mij veel voldoening en ik denk dat anderen dat ook zo zullen ervaren.”

NewSkool detacheert studenten bij uiteenlopende opdrachtgevers. In onze traineeships werk je fulltime en rond je in deeltijd een hbo- of wo-studie af. Meer weten? Neem contact met ons op of plan een keer een afspraak in met één van onze NewScouts.

27 oktober 2020