leren plannen

Van chaos tot orde

– 6 tips om te leren plannen

Je kent er vast wel één, een ‘planner’: gewapend met to-do lijst en strak georganiseerde agenda. De ‘planner’ vergeet nooit een afspraak en voert al zijn taken uiterst gestructureerd uit. Voor de meer chaotische ‘niet-planners’ onder ons lijkt dit een utopie. Toch is dit niet waar: iedereen kan namelijk leren plannen. Volg deze 6 tips op en voor je het weet begeef je je in de wonderlijke wereld van orde, structuur en overzicht.

 

Planning maken – 6 tips

 

1. Maak een dagplanning

Zoals de term ‘dagplanning’ al suggereert is dit een planning waar je dagelijkse taken in komen te staan. Zie het als een to-do lijst die de basis vormt voor al je werkzaamheden. Hoe je zo’n planning vormgeeft, is helemaal aan jou. Sommigen vinden het fijn om het ouderwets op papier of in een boekje te doen, terwijl anderen liever een online notitieblok of een handige planningsapp gebruiken. Welk systeem je ook gebruikt voor je dagplanning, zorg dat je één systeem hanteert voor al je taken – anders verlies je alsnog het overzicht.

 

2. Stel subtaken vast

Dit vergt (zeker aan het begin) enige oefening, maar probeer je taken op te delen in behapbare subtaken en stel vast hoeveel tijd je hieraan wilt besteden. Ben je bijvoorbeeld een student die voor zijn tentamen moet leren, schrijf dan niet iedere dag simpelweg op je planning ‘leren voor tentamen’. Deel het liever op in stukken, bijvoorbeeld: lezen hoofdstuk studieboek, maken samenvatting college 1 t/m 3 of doorlezen notities colleges. En als je met een subtaak aan de slag gaat, probeer deze dan ook af te maken. Als je namelijk met tien verschillende taken tegelijkertijd bezig bent, kom je niet in de juiste ‘flow’ en blijft alles half afgemaakt liggen.

 

3. Plan niet te strak

Een te strakke planning werkt averechts. Maak daarom liever een enigszins flexibele, realistische dagplanning die je ook daadwerkelijk afkrijgt. Het geeft namelijk een veel beter gevoel om al je dagelijkse taken af te kunnen strepen dan altijd te racen tegen de klok.

 

4. Prioriteiten

Niet elke taak is even belangrijk of heeft evenveel spoed. Probeer daarom eerst je taken met hoge prioriteit af te ronden en daarna verder te gaan met de rest. Pas er wel voor op dat je taken met lage prioriteit niet helemaal vergeet. Maak bijvoorbeeld een lijstje met toekomstige taken, waarin je to do’s noteert die niet gelijk prioriteit hebben, maar nog wel moeten gebeuren. En als je dan een keer inloopt op je dagplanning kun je mooi een van de taken uit dat lijstje oppakken.

 

5. Evalueer je planning

Er zijn boeken vol geschreven met de beste manieren en systemen om te leren plannen. Doe hier zeker je voordeel mee, maar staar je er niet blind op. Zoek vooral een systeem dat voor jou makkelijk werkt. Het is wel essentieel om na enige tijd je eigen systeem te evalueren. Kom je er bijvoorbeeld achter dat je steeds taken doorschuift naar de volgende dag of week, dan heb je te strak gepland. Of blijf je afspraken vergeten, overweeg dan om een melding of alarm aan een taak te koppelen.

 

6. Plan alles

Ja, dit betekent inderdaad dat je naast je taken voor bijvoorbeeld je studie of werk ook je vrije tijd moet plannen. Dit klinkt niet erg spannend, maar je zult merken dat het je meer rust en structuur geeft. En op de momenten dat je vrij bent, zul je je ook écht vrij en minder opgejaagd voelen. Daarnaast is natuurlijk niets zo leuk als een weekendje weg of een welverdiende vakantie te plannen en deze met koeienletters in je agenda te zetten.

Wil je naast leren plannen ook weten hoe je effectief studeert? Bekijk dan ook eens onze 7 tips om effectief te studeren. Wil je meer weten over de mogelijkheden van NewSkool om werken en studeren te combineren? Neem contact met ons op of kom langs op een van onze Inhousedagen! Benieuwd naar onze vacatures? Bekijk ze hier.

19 december 2019