Klaar met het studentenleven

– het verhaal van Eric

 

Wat is studeren? In eerste instantie natuurlijk het volgen van een opleiding, het verwerven van kennis en uiteindelijk een diploma behalen. Maar studeren is veel meer dan dat: de ‘studententijd’ is een bijzondere overgangsfase naar een volwassen leven. Het is de tijd waarin je jezelf leert kennen en tegenkomt, vaak voor het eerst op jezelf woont, vrienden voor het leven maakt en waar een goed feestje op z’n tijd erbij hoort.

 

Ondanks dat deze beschrijving voor veel studenten nog steeds klopt, verandert er de laatste tijd veel. Steeds meer studenten – mede onder invloed van het gewijzigde leenstelsel – gaan hun studententijd op een andere manier inrichten. We bespreken de oorzaken en gevolgen van deze veranderingen en gaan in gesprek met Eric Beguin (33) die klaar was met het studentenleven en het roer omgooide.

 

Nieuwe regels

Het in 2015 ingevoerde nieuwe leenstelsel, waarin de basisbeurs is weggevallen en is omgezet in een lening, drukt een duidelijke stempel op de veranderde instelling van studenten. Doordat steeds meer studenten geld moeten lenen, maken studenten vaker keuzes op grond van financiële overwegingen. Je ziet het bijvoorbeeld terug in het aantal studenten dat thuis blijft wonen om geld te besparen. Van alle studenten die in 2017 begonnen aan een universitaire studie, woonde slechts 41% binnen 16 maanden op zichzelf: in 2014 lag dit percentage nog ruim boven de 60%. Studenten worden zich steeds bewuster van de letterlijke prijs die ze betalen voor hun studententijd en passen hun keuzes hierop aan.

 

Druk op studenten neemt toe

Het voordeel van deze ontwikkeling is dat studenten al vroeg leren om verantwoordelijkheid te dragen voor hun resultaten. Het aantal ‘langstudeerders’ neemt daardoor af. Maar er is ook een keerzijde van de medaille. De druk op studenten om succesvol te zijn is sterk toegenomen. Doordat het drukke studieprogramma dat de student minder vrijheid geeft, is er bijvoorbeeld ook minder ruimte voor sociale activiteiten rondom het ‘studentenleven’, terwijl dit er eigenlijk wel een beetje bij hoort. De student van nu lijkt erg zoekende naar een goede balans tussen prestatiegericht studeren en het hebben van een fijne, leerzame, maar ook leuke studententijd. Ook zien we in toenemende mate studenten zoeken naar ander mogelijkheden om af te studeren, bijvoorbeeld door werken en studeren te combineren.

 

Het verhaal van Eric

Eric besloot na zijn middelbare school te beginnen met de universitaire studie bedrijfseconomie in Tilburg. Na een half jaar thuis te hebben gewoond, verhuisde hij naar Tilburg. “Ik kwam daar op kamers te wonen met 17 huisgenoten – een gezellige bedoening. Ik kwam er in die periode achter dat er naast studeren nog een hoop andere dingen te doen waren: ik nam een baantje, sportte veel, zat in een commissie en heb een bestuur gedaan.” Eric leerde veel in deze tijd, niet alleen van het studeren, maar ook van het leven om zijn studie heen. “Soms had ik het gevoel dat ik meer leerde op mijn werk of in een bestuur dan in de collegebanken. Alle activiteiten om het studeren heen gaven mij veel energie en ik heb echt genoten van deze tijd. Wel merkte ik op een gegeven moment dat mijn prioriteiten niet altijd bij studeren lagen en dat was helaas ook terug te zien in mijn studieresultaten.”

 

Werken en studeren combineren

“Hoe fijn mijn leven ook was, ik maakte niet genoeg stappen in mijn studie en ik besloot dat het anders moest.” Eric ging onderzoeken hoe hij zijn studieleven op een andere manier in kon richten. “Ik kwam al vrij snel uit bij de combinatie werken en in deeltijd studeren. Enerzijds omdat ik zo kosten kon besparen, maar vooral omdat ik veel plezier haalde uit werken. ”Na een korte zoektocht kwam hij uit bij NewSkool, een detacheerder die een combinatie van fulltime werken en in deeltijd studeren aanbiedt. “Ik wist helemaal niet dat zoiets bestond, het was echt op mijn lijf geschreven.” Kort daarna kwam alles in een stroomversnelling en binnen enkele maanden was Eric fulltime aan het werk bij een opdrachtgever en daarnaast in deeltijd aan het studeren. “Mijn leven zag er ineens heel anders uit, maar dit was precies waar ik aan toe was.”

 

Aan het werk

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heeft Eric zijn hbo-diploma Commerciële Economie op zak. Hij blikt terug op zijn tijd als werkende student bij NewSkool: “Natuurlijk was het aan het begin een grote verandering, ik moest mijn leven helemaal opnieuw indelen – mijn vrije leven werd een veel volwassener en gestructureerder leven. Maar ik merkte juist dat het mij goed deed, het werken en studeren gaf mij veel energie en ik genoot meer van de vrije tijd die ik had.” Op dit moment werkt Eric als fieldmanager bij NewSkool. “Ik wilde heel graag bij NewSkool blijven werken, ook na het afronden van mijn studie. Ik weet wat NewSkool voor mij heeft gedaan en help graag jongeren die hun studentenleven anders willen inrichten en een stap willen zetten in hun loopbaan. Ik was immers zelf ooit één van hen.”

Eric (33) | HBO Commerciële Economie

Wil je meer weten over de mogelijkheden van NewSkool om werken en studeren te combineren? Neem contact met ons op of kom langs op een van onze Inhousedagen! Benieuwd naar onze vacatures? Bekijk ze hier.

12 september 2019