Carrière- of studieswitch

– het 3-stappenplan

 

Een leven lang staan we voor tal van keuzes: van kleine keuzes als ‘wat ga ik vanavond eens eten’ tot grote keuzes als ‘wat ga ik studeren’. Omdat we niet in de toekomst kunnen kijken, blijkt achteraf pas of een keuze de juiste was. We maken veel goede keuzes, maar er zit helaas ook weleens een foute tussen. Of dat erg is? Helemaal niet, we leren daarvan en weten beter wat we wél willen.

 

Maar soms kan het maken van een verkeerde keuze wel ongewenste gevolgen hebben. Bijvoorbeeld als je van studie wilt switchen en extra bij moet lenen. Of wanneer je je baan opzegt en een onzekere tijd tegemoet gaat. Zeker als je al eens eerder een verkeerde keuze gemaakt hebt, is het extra spannend om het roer om te gooien. Daarom helpen we je graag op weg met ons ‘stappenplan veranderen van carrière of studie’. Zo weet je in 3 eenvoudige stappen zeker dat je weloverwogen en vol vertrouwen aan je nieuwe avontuur begint!

 

1. Terug naar jezelf

Wanneer je een studie- of carrièreswitch voor ogen hebt, is het van groot belang om eerst terug naar jezelf te gaan. Schrijf op wat je leuk vindt om te doen, wat je gelukkig maakt en waar je kwaliteiten liggen. Neem hierin ervaringen mee die je in je leven hebt opgedaan. Soms is het – ondanks dat je jezelf het beste kent – lastig om je persoonlijke profiel te matchen aan een studie of loopbaan. Hulpmiddelen zoals een persoonlijkheidstest, beroepskeuzetest of het inschakelen van een studieloopbaanbegeleider, kunnen dan uitkomst bieden.

 

2. Benut je netwerk

Een goede volgende stap is om met je omgeving in gesprek te gaan. Wil je een studieswitch maken? Misschien ken je wel iemand die deze studie al volgt. Of ga wanneer je van baan wilt veranderen eens na of je iemand kent die werkzaam is in dat vakgebied. En vraag of ze een kop koffie met je willen drinken. Je creëert zo een perfecte gelegenheid om na te gaan of het beeld dat je hebt bij een nieuwe baan of studie klopt met de werkelijkheid. Door veel met anderen te praten over je nieuwe plannen gaat het idee ook veel meer leven in je hoofd en wen je eraan hoe dat voor jou voelt.

 

3. Onderneem actie

Nu je weet wat je wilt en je met anderen hebt gepraat over je toekomst ben je klaar voor de laatste stap: actie ondernemen. Dit wordt meestal ervaren als het engste gedeelte – nu gaat het echt gebeuren. Soms leidt die angst er zelfs toe dat mensen besluiten toch maar af te zien van hun carrière- of studieswitch. De tip om dat te voorkomen is onmiddellijk actie te ondernemen als je je definitieve keuze hebt gemaakt. Schrijf je in voor een nieuwe studie of reageer meteen op een vacature. Dat kan heel eng voelen, maar is vooral heel dapper: je hebt voor jezelf en je eigen geluk gekozen!

Wil jij ook een nieuwe weg inslaan? Misschien is de combinatie van werken en studeren wel wat voor jou. Neem voor meer informatie contact met ons op of kom langs op een van onze Inhousedagen!

Benieuwd naar onze vacatures? Bekijk ze hier.

28 mei 2020