newskool logo
Menu
Jun 2022

Tekort IT

is er een oplossing?

In 2021 werden bijna 40.000 IT-vacatures online gezet, waarvan het grootste deel niet werd vervuld. Voor iedere werkzoekende IT’er zijn er op dit moment zelfs vier IT-vacatures beschikbaar. Goed nieuws voor de werkzoekende IT’er: minder goed nieuws voor bedrijven die staan te springen om getalenteerde IT-medewerkers. En ondanks dat het tekort aan IT’ers al jaren speelt, lijkt een goede en structurele oplossing voor dit probleem niet in zicht. Toch zijn er wel een aantal oplossingen die zeker het verschil kunnen maken, hieronder zetten we er vijf uiteen.

Tekort aan IT'ers in ons land


1. “Later als ik groot ben, wil ik een app maken”

Om het tekort aan IT’ers in de toekomst tot een minimum te beperken, is het verstandig om kinderen en jongeren al vroeg met IT kennis te laten maken. Want ondanks dat ze er misschien al wel een beeld bij hebben, weten veel jongeren vaak niet hoe innovatief, veelzijdig en spannend deze sector kan zijn. Door kinderen bijvoorbeeld op de bassischool al spelenderwijs kennis te laten maken met IT en de mogelijkheden ervan, wek je vanzelf interesse op.

2. Creatieve arbeidsvoorwaarden

Arbeidsvoorwaarden spelen een belangrijke rol bij de uiteindelijke keuze voor een werkgever. Het is hierbij een misvatting dat het hoofdzakelijk om het salaris draait: dit helpt maar tot zekere hoogte. Wat beter werkt, is een potentiële werknemer overtuigen met verleidelijke en creatieve arbeidsvoorwaarden: van een gratis personal trainer tot onbeperkte vakantiedagen. Dit zorgt er natuurlijk niet gelijk voor dat het tekort aan IT’ers hiermee opgelost wordt, maar het maakt de sector op langere termijn wel steeds interessanter om voor te kiezen.

3. Meer vrouwen in de IT

Nog geen 15% van de Nederlandse werknemers in de IT is vrouw. De IT is daarmee echt een mannenwereld – en dat label heeft het helaas ook. Jammer, want als er meer vrouwen in deze sector actief zouden zijn, helpt dat niet alleen met het herstellen van de genderbalans op de werkvloer, het zou ook een flinke bijdrage kunnen leveren aan het tekort aan IT’ers. Meer hierover en hoe we dit kunnen veranderen, bespreken we in de blog ‘Waarom vrouwen niet in de IT werken’.

4. Nearshoring en offshoring als oplossing voor tekort aan IT’ers

Omdat er in Nederland zo weinig beschikbare IT’ers te vinden zijn, kijken bedrijven steeds vaker over de landsgrens. Het uitbesteden van IT-werk naar andere landen wordt nearshoring genoemd als het gaat om buurlanden en offshoring als het overzeese landen betreft. Offshoring en nearshoring hebben als voordeel dat je gemakkelijk op kunt schalen en specifieke, tijdrovende IT-onderdelen uit kunt besteden aan (meestal) goedkopere arbeidskrachten. Nadelen zijn: tijdsverschil, moeizame communicatie en bijvoorbeeld minder overzicht en controle op de arbeidsomstandigheden van je ingehuurde personeel.

5. Contact opnemen met Newskool

Wij willen natuurlijk niet beweren dat met een telefoontje naar Newskool het landelijke IT-probleem als sneeuw voor de zon verdwijnt. Maar we leveren wel een positieve bijdrage aan het oplossen van het IT-tekort. Dit doen we door getalenteerde starters op de arbeidsmarkt, die fulltime werken en in deeltijd studeren, te detacheren bij verschillende opdrachtgevers in tal van IT-functies. Deze zogeheten NewSkoolers worden zorgvuldig en kritisch geselecteerd op een unieke combinatie van eigenschappen. We zoeken een combinatie van een hoog denkniveau (wo/hbo) met uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden en een proactieve, open houding. Door de juiste mensen op de juiste plek te plaatsen, kunnen wij het verschil maken.

Interesse?

Benieuwd welke NewSkoolers op dit moment beschikbaar zijn of wil je meer weten over onze werkwijze? Bekijk het op For companies.

Heb je interesse of direct wat vragen? Neem dan contact op met Renée!